29/01/2023

Potok Radio

Uvek najbolji ! Jedini pravi internet radio u Smederevu.

Наш радио ујединио Американце и Русе

1 min read

Међународној краткоталасној радио станици Србије, којој прети гашење, стиже велики број поруке подршка из целог света. Српска дијаспора, али и други грађани, траже и опстанак

ШТЕТА што се нешто овакво гаси! Не могу да опишем какав је осећај кад сте у иностранству дуже време без интернета и онда на краткоталасном радију чујете вести из отаџбине, са жаљењем је прокоментарисао Андреја Костић из Хамбурга најављено гашење Међународног радија Србија (Радио Југославија).

Он је само један од многих чланова наше дијаспоре, који су потписали петицију “Србији треба међународни радио” коју је покренула српска дијаспора у Швајцарској, против укидања нашег јединог гласила за информисање светске јавности и српског расејања. Таква подршка стиже и из Америке, Велике Британије, Русије, Немачке, Шпаније, Алжира, Турске, Грчке, Индије, Гвинеје, Данске, Бугарске…
Реаговала је интернационална група “Љубитеља краткоталасног емитовања” и свих 4.182 члана залажу се за опстанак српског радија, чији се програм на 12 језика већ 80 година чује на свим континентима.

Тишина је увек грешка. Очувајте глобално радио емитовање Србије – поручио је Тим Луис из Ист Хемптона у САД.

Из Курска у Русији слично упозорење послао је Константин Асејев:

– Гашење Међународног радија Србија је грешка. После ће бити прекасно да се обнови. Уништити је лако, а створити је тешко.

За опстанак српског радија свој глас је дао и универзитетски професор Филип Хискок из Сент Џона у Канади:

– Ја сам канадски слушалац Радио Србије. Трошкови одржавања радио станице у етру су мали у односу на краткорочне, а посебно дугорочне користи од тог сервиса. Аудиторијум који слуша краткоталасни програм је образован и утицајан у државама у којима живи. Надам се да ће Радио Србији – Радио Југославији бити не само допуштено да настави да ради, већ да ће добити и већу покривеност у етру.

Ден Голдфарб из Брентвуда у Великој Британији шаље поруку подршке:

– Ја сам редовни слушалац и волим вашу земљу. Срби које сам упознао су инспиративни људи. Вама треба глас да кажете свету колико је добра ваша земља. Радио Србија ради тај посао бриљантно!

Њему се придружио и Пабло Лопез из Гвадалахаре:

– Не затварајте Радио Србију који је глас Србије у свету. Најбоље жеље из Мексика!

Руси Анатолиј Клепов из Москве, и Сергеј из Подолска имају исту поруку као Анатолиј Дегтијар из Харкова у Украјини:

“Одржите Радио Србију!” Из Лангенхагена у Немачкој Ј. Шумахер пише:

– Молимо вас да не дозволите да умре Међународни радио Србија и његов програм на немачком.

Наставите да емитујете, написао је Милтон Прајдмор из Лексингтона у САД:

“У добу интернет напада Радио ће једини пренети поруку”.

Сверн Купер из Ливерпула апелује:

– Молим вас одржите живим српски глас у свету!

Из Аботсфорда у Канади подршку је послао Канвар Санду: “Радио Србија, најстарија краткоталасна станица, треба да опстане.”