29/05/2024

Potok Radio

Uvek najbolji ! Jedini pravi internet radio u Smederevu.

ALARMANTNO ZAGAĐENJE U SMEDEREVU: U vazduhu 22 puta više štetnih čestica!

1 min read

Vazduh u Srbiji i danas je bio izuzetno zagađen, a poseban problem imali su žitelji Smedereva, gde je zagađenje bilo alarmantno! Koncentracija čestica PM10 izmerena u utorak u osam časova u ovom gradu bila je 1.067 mikrograma po kubnom metru, što je 22 puta više od najveće dozvoljene.

Ovo su podaci koje automatski očitava zvanična merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u centru Smedereva. Na sreću, smederevski vazduh se tokom dana smirio.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) na mapi zagađenja vazduha, kao najžešće pogođene ovim problemom, juče je obeležila: Novi Sad, Beograd, Smederevo, Valjevo, Užice i Niš. Zagađivači u ovim mestima jesu saobraćaj i “okruženje”, kako je na mapi navedeno, a svuda su “krivci” PM-10 čestice.

Inače, u poslednjih desetak dana podaci sa mernih stanica u Smederevu pokazuju da je vazduh često u kategoriji veoma nezdravog i opasnog. Tako je nekoliko dana koncentracija suspendovanih čestica bila iznad 350 odnosno 400 mikrograma po metru kubnom. Gornja granica za jako zagađenje 75 mikrograma.

Smederevo je bilo apsolutno u samom vrhu i prema podacima sa portala WAQI.

(novosti.rs/republika.rs)