29/05/2024

Potok Radio

Uvek najbolji ! Jedini pravi internet radio u Smederevu.

Bujice ponovo presekle Smederevski put!

2 min read

U Velikom Dubočaju kod Grocke juče prekinut saobraćaj. Korišćen pravac preko Begaljice i Brestovik.

SAOBRAĆAJ na delu Smederevskog puta u Grockoj, kod naselja Veliki Dubočaj, tokom jučerašnjeg dana bio je u prekidu zbog odrona koji su stvorile bujice. U noći između četvrtka i petka, velike količine padavina su napravile haos i ponovo onemogućile kretanje motornih vozila ovim delom puta, koji je stradao u poplavama pre samo mesec dana. Vozači, koji su se juče uputili ka Smederevu, morali su da koriste alternativni put preko Begaljice i Brestovika.

 Zahvaljujući gradskoj vlasti, mi smo celu noć dežurali na ovom delu puta, i čistili kanale, kako bismo izbegli veliku štetu – istakao je Dragoljub Simonović, predsednik opštine Grocka. – Jedino rešenje koje će trajno pomoći jeste da uzvodno kompletno korito potoka u potpunosti bude uređeno branama i da se napravi most na ovom delu puta.

Ekipe “Beograd puta” su tokom jučerašnjeg dana vredno radile kako bi sanirale nastalu štetu, i kako bi danas ova deonica bila ponovo prohodna.

Međutim, velike količine padavina štetu su nanele i u naseljima Brestovik, Kamendol i Umčari. Blato, granje i stabla opet su ispunili uska grla kod mostića u Brestoviku, ali i kanal kod pijace u Umčarima. Meštani ovih mesta u strahu su da se ne ponovi isti scenario od pre nekoliko nedelja, kada je bujica uništila mnoga domaćinstva.

– Nadležni iz opštine stalno nasipaju put, prave bedeme, ali to nikako ne može da zaustavi “reku” vode kada počne da pada kiša – sa strahom objašnjavaju meštani Umčara. – Taman smo malo stali na noge, i sada samo strahujemo da nas ne zadesi opet ista nesreća.

Ipak, prema rečima predsednika ove lokalne samouprave, jedino rešenje je da se napravi nova projektna dokumentacija, kao i to što je Vlada Srbije donela odluku da se obezbede sredstva za rekonstrukciju putne mreže i uređenje kanala.

SASTANAK SA GRAĐANIMA

U naselju Umčari, predsednik opštine grocka Dragoljub Simnović sastao se juče sa meštanima. Na sastanku je bilo reči o tome kojom dinamikom će se žiteljima isplaćivati bespovratna pomoć za sanaciju nastale štete.

(novosti)