04/12/2022

Potok Radio

Uvek najbolji ! Jedini pravi internet radio u Smederevu.

Zahvat stručnjaka na Smederevskoj tvrđavi: Kuli jači temelji

1 min read

Ministarstvo kulture i grad Smederevo izdvojiće 1,7 miliona dinara za sanaciju kule 11 Smederevske tvrđave, teške 5.000 tona i visoke 25 metara, oštećene pre šest decenija

kula smederevo

SMEDEREVO – Ministarstvo kulture i grad Smederevo izdvojiće 1,7 miliona dinara za projekat sanacije kule 11 Smederevske tvrđave, teške 5.000 tona i visoke 25 metara, oštećene pre šest decenija, zbog čega je nagnuta i predstavlja ozbiljnu pretnju za prolaznike.

Potpisan je ugovor između Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za izradu Glavnog građevinskog projekta izvođenja radova statičke sanacije i stabilizacije oštećene kule. Planirano je da se projekat bazira na idejnom projektu koji je 2012. godine izradio Biro za projektovanje i inženjering Beograd.

Kula je nagnuta ka jugu i u tom položaju bi trebalo da se stabilizuje novim sistemom kojim se ispod temelja pod pritiskom upumpava malter. Time će se promeniti statička nosivost tla, da bi mogla da podnese pritisak kule, kažu u Zavodu za spomenike kulture Smederevo.

izvor: Novosti.rs

More Stories