29/01/2023

Potok Radio

Uvek najbolji ! Jedini pravi internet radio u Smederevu.

Srpska rampa za Hrvatsku: Šta smo zabranili?

2 min read

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da Srbija, povodom uvećanih hrvatskih taksi za srpsku robu, sprovodi svoje mere u cilju zaštite države.

“Dok ne promene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mere sprovodimo u cilju zaštite naše države”, rekao je Nedimović za “Blic”.

Prema saznanjima lista, Srbija je od petka, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, a procedura laboratorijskog ispitivanja traje 30 dana.

Kako navodi “Blic”, Uprava carina je dobila zadatak da pored fitosanitarnih i veterinarskih provera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provera, a to je mesec dana, izvesno da mnogi proizvodi neće završiti na rafovima, već će propasti.

List piše da je to odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU.

Navodi se i da će se ovaj scenario primenjivati sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno ne suspenduje hrvatsku meru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako navodi izvor lista, Uprava carina dobila je nalog pre 10 dana da ovakvim merama podvrgne voće i povrće hrvatskog porekla i već je mnogo hrvatskog voća i povrća propalo jer nije u stanju da izdrži dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure.

“Od juče je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Reč je o mesu, mleku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave”, objašnjava sagovornik “Blica” iz Uprave carina i dodaje da one traju 30 dana i da toliko neće biti u prometu hrvatske robe.