04/12/2022

Potok Radio

Uvek najbolji ! Jedini pravi internet radio u Smederevu.

Smederevo i vino

2 min read

Da li ste znali da se loza “Smederevka” smatra jednom od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije?

Postoji li nešto bolje od hladnog špricera leti? Neizostavan sastojak ovog omiljenog letnjeg pića svakog hedoniste je čuvena Smederevka. Potekla iz nekadašnje prestonice despota Đurda, Smedereva, sa bregovitog Smederevskog vinogorja, Smederevka je vino sa dugom tradicijom i bogatom istorijom. Đurađ, po uzoru na svog zeta kneza Lazara, nije mogao bez krčaga dobrog vina, pa je ohrabrivao i podržavao ovaj stari zanat koji se prenosio među generacijama.

Dugo se o mističnom putu Smederevke ništa nije znalo. Danas imamo podatke koji govore da je ova sorta nastala ukrštanjem Gouais Blanc-a, poznatog pod nadimkom “veliki evropski švaler” i stone sorte vina iz Moldavije. Kroz istoriju pojavljivala se pod nazivima belina ili bela plovdina. Naš istoričar A. Fotić, ekspert za otomansku istoriju Balkana, kaže da se Smederevka prvi put pominje 1885. godine pod nazivom ,,Njeiser Szemendrianer” (bela smederevka), kao sorta vinove loze rasprostranjena na prostoru Ugarske. Čuveni Herman Gete u svojim spisima o ovim predelim pominjao je pod nazivom bela smederevka. U Jugoslaviji je već uveliko bila poznata pod nazivom Smederevka.

Danas se proizvodnjom Smederevke bave mali porodični podrumi u okolini Smedereva i proizvode ovo vino obdareno visokim kiselinama, sposobno da razvije arome u rasponu od jednostavnih citrusnih do zrelih nota žutog voća i meda.

Manifestacija ”Smederevska jesen” koja ove godine obeležava jubilej, 130 godina od osnivanja, odličan je povod da posetite grad Smederevo i uživate u bogatom kulturno-umetničkom programu ali i da degustirate jednu od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije.

Nema mnogo gradova u svetu, kao što je Smederevo, koji imaju tu čast da je za njihovo ime vezano ime vinove loze ili vina.