29/01/2023

Potok Radio

Uvek najbolji ! Jedini pravi internet radio u Smederevu.

PAO DOGOVOR,Rusija i Turska potpisale sporazum o Turskom toku!

1 min read

Kao što je i najavljeno, Vladimir Putin je sleteo u Istanbul i obavio razgovore sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Iako je najavljeno da u fokusu razgovora bude energetika, tek stidljivo se najavljivala mogućnost otvaranja pregovora o ”turskom toku.”

Izgleda da je dogovor postignut!

Ministri energetike Rusije i Turske potpisali su danas u Istanbulu ugovor o izgradnji gasovoda “Turski tok”, kojim će se gas iz Rusije sprovoditi do Turske, a odatle će biti distribuiran zemljama članicama Evropske unije.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, na marginama Svetskog energetskog kongresa u Istanbulu.

Reč je o projektu koji je bio obustavljen zbog tenzija između dve zemlje.

Turski predsednik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka u Istanbulu, izrazio uverenje da će Ankara brzo normalizovati odnose sa Moskvom, koji su bili napeti nakon što je Turska oborila ruski lovački avion prošle godine.

Erdogan je rekao da je sa Putinom danas razgovarao i o sukobu u Siriji, uključujući vojne operacije Turske u toj zemlji, i potrebi za saradnjom u pogledu dostavljanja pomoći Alepu.

izvor: srbijadanas

More Stories