Pokrenuta je inicijativa za privatizaciju državnog telekomunikacionog preduzeća „Telekom Srbija“. Vlada je formirala i radnu grupu za pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima za ulaganje u Železaru „Smederevo“.

Vlada Srbije je obavezala Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju da sprovedu privatizaciju „Telekoma“, navodi se u saopštenju.

Najveći akcionar „Telekoma“ je država Srbija sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni „Telekoma“.

Vlada Srbije je ranije odabrala „Lazard Freres SAS“ za privatizacionog savetnika za „Telekom Srbija“, sa obavezom da u prvoj fazi, do početka juna, uradi procenu vrednosti, ekonomsku i pravnu analizu, analizu tržišta, predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan privatizacije.

Pre četiri godine procena je bila da „Telekom“ vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač, „Telekom Austrije“ ponudio je 1,1 milijardu evra.

Ekonomista Milojko Arsić smatra da je, kada je reč o privatizaciji telekomunikacionih kompanija, najbolji trenutak je bio pre šest ili sedam godina.

„Taj trenutak je prošao. Jedan od razloga što je dobro sada je taj što su evropske privrede izašle iz recesije, imaju obilje kapitala, to bi moglo da utiče na ponudu za Telekom“, objašnjava Arsić i kaže da bi se za ceo „Telekom“ moglo dobiti najviše 2,5 do tri milijarde evra.

Ima i onih koji smatraju da „Telekom“ vredi upola manje i da ga ne bi trebalo prodavati.

„Nikada neće biti pravo vreme da se proda jedna tako dobra firma koja ima perspektivu. Ne možemo dobiti dobru cenu. Drugo, vi prodajete monopol preduzeće koje nije izdvojilo infrastrukturu koja treba da bude dostpuna svima“, kaže ekonomista Mahmut Bušatlija.

Vlada je formirala i radnu grupu za pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima za ulaganje u Železaru „Smederevo“. Kako se navodi u saopštenju, za predsednika te radne grupe imenovan je ministar privrede Željko Sertić.

Vlada Srbije je potpisala 21. marta sa holandskim „HPK inženjeringom“ ugovor o upravljanju Železarom „Smederevo“.

(RTS)